Integracja seksualna młodzieży jako wyraz dojrzałości seksualnej (Przegląd Pedagogiczny, 2018)
Seksualność młodzieży jest zjawiskiem frapującym i przedstawicieli nauki, i rodziców nastolatków. W obliczu licznych zagrożeń harmonijnego rozwoju seksualnego adolescentów, oraz uwzględniając wagę tego okresu życia w kontekście seksualności, zasadne wydaje się podejmowanie namysłu nad szeroko rozumianą seksualnością młodzieży, w wyniku którego wiedza zostanie nie tylko pogłębiona, ale również wykorzystana dla poprawy jakości funkcjonowania człowieka. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie autorskiej koncepcji integracji seksualnej młodzieży. W toku prowadzonych analiz zestawiona zostaje ona z klasycznymi koncepcjami dojrzałości seksualnej. W końcowej części pracy przedstawione są najważniejsze wyniki badań empirycznych dotyczące poziomu integracji seksualnej młodzieży.