Sposób życia prehistorycznego ludu jako źródło wiedzy o środowisku uczniów klasy czwartej szkoły podstawowej (Przegląd Pedagogiczny, 2016)
W artykule przedstawiono przykład współzależności edukacyjnej między programem historii narodowej i geografii a problematyką edukacji środowiskowej. Analiza jakościowa przeprowadzona przez autora programu edukacyjnego Prehistoria – życie zbieraczy i myśliwych, opracowanego na zasadach konstruktywistycznych z uwzględnieniem psychosomatycznego udziału uczniów, wskazuje na możliwość łączenia potencjału instruktażowego i edukacyjnego wybranych zagadnień tematycznych. Uzupełnienie końcowej refleksji słownej stanowią fotografie pokazujące w żywych obrazach wymiar poznawczy edukacji w szerszym kontekście środowiskowym.