Poziom refleksji w rozwoju zawodowym nauczycieli przedszkola (Przegląd Pedagogiczny, 2016)
Zaprezentowane badanie wnosi do profesjonalnego dyskursu pogląd dotyczący refleksji nauczycieli przedszkola w dwóch etapach ich rozwoju zawodowego. Poziom refleksji badano podczas ich studiów na Wydziale Edukacyjnym, a następnie po roku pracy w przedszkolu. W pierwszej kolejności autorka porusza temat potrzeby rozwoju myślenia refleksyjnego nauczycieli przedszkola, opierając się na wynikach wcześnie zrealizowanych badań w tej dziedzinie. Przedstawia model refleksji, który wykorzystała w swoich badaniach. Pozostała część tekstu poświęcona jest metodologii badań oraz spostrzeżeniom, które wynikają z analizy danych. Wyniki wskazują, że ukierunkowane wsparcie refleksji pomaga rozwijać wyższe poziomy myślenia kognitywnego.