O stosunku szkoły do życia (Przegląd Pedagogiczny, 2010)
Starożytne przysłowie nakazuje uczyć się nie dla szkoły, lecz dla życia. To samo przysłowie mogłoby nas skłonić do zapytania: gdzie jest prawdziwe życie?