Wzory edukacyjnego wspierania dzieci w rodzinach z klasy średniej (Przegląd Pedagogiczny, 2010)
W proponowanym czytelnikowi tekście, na podstawie materiału empirycznego dokonuję próby rekonstrukcji najbardziej charakterystycznych wzorów edukacyjnego wspierania dzieci w rodzinach klasy średniej. Prezentację materiału badawczego poprzedzam zarysem najistotniejszych cech dystynktywnych rodziców polskiej klasy średniej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na cenione przez nich wartości w wychowaniu i edukacji dziecka.