Katalog zbioru idealnego. Źródło do badań nad kształceniem nauczycieli w zakresie edukacji regionalnej i międzykulturowej w zasobie Archiwum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie katalogu zbioru idealnego materiałów archiwalnych w zasobie Archiwum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, którego zawartość stanowi źródło do badań nad kształceniem nauczycieli różnych specjalności w zakresie edukacji regionalnej i międzykulturowej. Przedstawienie katalogu wymagało opisania dziejów organizacyjno-ustrojowych aktotwórców, założeń teorii struktury zasobu archiwalnego oraz metody poszukiwania i przeszukiwania archiwów jako źródeł wtórnych.