Nauczyciel „szyty na miarę” – efektywny dydaktyk czy spolegliwy animator? (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Artykuł podejmuje tematykę profesji nauczyciela i jego miejsca we współczesnej szkole. Autor w prezentowanym tekście próbuje zastanowić się nad nowym wymiarem osobowości nauczyciela oraz szuka punktów wspólnych specyfiki jego pracy z działalnością animatorów kultury.