Funkcje nauczyciela dzisiaj. Uwagi wstępne (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
W artykule analizuję funkcje pełnione przez nauczyciela w systemie oświatowym w XX i XXI wieku. Zmieniały się one wraz z postępem cywilizacyjnym i prawnym społeczeństwa polskiego. Przełomowe okresy jak druga wojna światowa, nowy powojenny ład polityczny, rewolucja społeczna po 1989 roku oraz postęp technologiczny, komputeryzacja życia społecznego i sztuczna inteligencja zmieniały szkołę i nauczyciela. Dzisiaj nauczyciel zmaga się nie tylko z problemami aksjonormatywnymi, ale także z wyzwaniami sztucznej inteligencji.