Nauczyciel przedszkola i wczesnej edukacji jako kluczowa postać w edukacji dzieci najmłodszych w narracjach studentów pedagogiki (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Celem artykułu jest ukazanie roli i znaczenia nauczyciela przedszkola i wczesnej edukacji w procesie kształcenia i wspomagania rozwoju dzieci najmłodszych (od 3. do 10. roku życia). Refleksja nad podjętą problematyką wskazuje, że nauczyciel na wczesnym etapie edukacyjnym powinien charakteryzować się cierpliwością i empatią. To ważne, aby potrafił zrozumieć potrzeby i emocje małych dzieci oraz odpowiednio na nie reagować. Problematyka badawcza została ujęta w postaci następujących pytań: Jakie są główne zadania nauczyciela przedszkola i wczesnej edukacji w kontekście rozwoju dzieci najmłodszych? Jakie umiejętności i cechy charakteryzują wybitnego nauczyciela przedszkola? Jakie wyzwania mogą napotykać nauczyciele przedszkola i wczesnej edukacji w pracy z dziećmi najmłodszymi? Na potrzeby zgromadzenia materiału empirycznego wykorzystano metodę studium przypadków oraz technikę wywiadu narracyjnego skoncentrowanego na problemie. Badania były prowadzone wśród studentów pedagogiki na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Warmińsko[1]Mazurskiego w Olsztynie.