Lęki (w) Montessori (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Artykuł podejmuje analizę lęku w kontekście pedagogii Montessori, poprzez zbadanie zarówno pism Marii Montessori, jak i narracji współczesnych praktyków i praktyczek tego podejścia. Autor wyróżnia dwie perspektywy: „lęki Montessori” wyrażane przez samą autorkę tej pedagogii oraz „lęki w Montessori” pojawiające się w doświadczeniach nauczycieli i nauczycielek. Montessori koncentruje się na obawach związanych z negatywnym wpływem dorosłych na dzieci i podkreśla potrzebę ochrony dzieciństwa przed zniekształceniami wynikającymi z tradycyjnych praktyk edukacyjnych. Współcześni nauczyciele i nauczycielki wskazują na lęki wobec dzieci, rodziców oraz wyzwań organizacyjnych. Analizy ujawniają różnice między założeniami Montessori a ich współczesną interpretacją. Wyniki badań stanowią punkt wyjścia do refleksji nad możliwościami reinterpretowania pedagogii Montessori.