Wychowawczyni i opiekunka dziewcząt czyli Urszula Ledóchowska (1865–1939) i jej praca na terenie internatu szkoły urszulanek w Krakowie w latach 1889–1904 (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, jaką wychowawczynią była Urszula Ledóchowska, jakimi wartościami kierowała się w swojej pedagogicznej działalności, jakie metody nauczania i wychowania stosowała w czasie swojej pracy w szkole urszulanek w Krakowie, gdzie poszukiwała dla siebie inspiracji, jakie efekty przynosiła jej działalność. Analizie poddane zostały materiały archiwalne dotyczące jej pracy na terenie szkoły urszulanek w Krakowie. Okres krakowski był czasem bardzo ważnym na drodze życia zakonnego, ale także niezwykle istotnym momentem rozwojowym dla matki Urszuli jako pedagoga.