Pedagogie wolności rodziców uczniów szkoły demokratycznej w perspektywie filozofii Ericha Fromma (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Pedagogie wolności rodziców uczniów szkoły demokratycznej w perspektywie filozofii Ericha Fromma Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań jakościowych dotyczących sposobu rozumienia fenomenu wolności przez grupę rodziców dzieci uczęszczających do jednej ze szkół demokratycznych. Przyjęta strategia badawcza to studium przypadku. Badanie zostało przeprowadzone w czerwcu 2024 roku metodą wywiadu fokusowego; do interpretacji zebranego materiału badawczego wykorzystano koncepcję wolności Ericha Fromma. Wolność okazała się ważną wartością dla rodziców uczniów szkoły demokratycznej zarówno na poziomie deklaracyjnym, jak i na poziomie działań. Wolność dla rodziców oznaczała przede wszystkim możliwość dokonywania wyboru – stylu życia, tożsamości, pedagogii, miejsca zamieszkania czy szkoły dla swoich dzieci.