(Niedoceniana) informatyka w edukacji wczesnoszkolnej – pomiędzy celami edukacyjnymi i trudnościami w ich realizacji (Przegląd Pedagogiczny, 2025)
Edukacja informatyczna ma w Polsce ugruntowaną pozycję, a założenia aktualnej podstawy programowej dobrze wpisują się w trendy widoczne w codziennym życiu społecznym. Mimo to można zauważyć, że z informatyką szkolną, szczególnie na etapie edukacji wczesnoszkolnej, związane są pewne trudności, które w pewnym sensie uniemożliwiają pełną realizację celów zapisanych w podstawie programowej. Trudności te sprawiają, że edukacja informatyczna nie jest tak efektywna, jak mogłaby i powinna być w przygotowywaniu młodych ludzi do uczestniczenia w wirtualnym świecie, w który bardzo często wchodzą bez właściwych kompetencji pozwalających na bezpieczne korzystanie z dobrodziejstw sieci.