Relacja między ojcem/opiekunem a dzieckiem na przykładzie wybranych filmów animowanych dla dzieci (Przegląd Pedagogiczny, 2026)
Media i nowoczesne technologie to obok rodziny najważniejsze środowisko wychowawcze. Filmy animowane należą do pierwszych najchętniej wybieranych i najczęściej oglądanych bajek przez dzieci. Transformacja wizerunku ojca jest konsekwencją przemian zachodzących w strukturze i funkcjach rodziny, determinowanych globalnymi procesami społecznymi. Zmiany te wymuszają adaptację do nowych realiów, redefinicję ról rodzicielskich oraz stopniowe odchodzenie od tradycyjnych wzorców rodzinnych. Celem badań jest rekonstrukcja obrazu opiekuna – ojca w relacji z dzieckiem na przykładzie bohaterów sześciu filmów animowanych: Bing, Świnka Peppa, Blue, Przytul mnie, Masza i Niedźwiedź oraz Tygrysek Daniel i jego sąsiedzi, powstałych między rokiem 2004 a 2018. Wnioski z badań dowodzą, że przemiany, które dotknęły współczesne społeczeństwo, dokonały się również wśród bohaterów bajek – opiekunów/ojców i dzieci. Rozpowszechnienie się w kulturze zachodniej partnerskiego modelu rodziny, w którym ojciec przejmuje część obowiązków związanych z opieką nad dzieckiem, znalazło odzwierciedlenie w filmach animowanych.