(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2022)
W artykule omówiono stanowisko Rosji wobec dzisiejszej eskalacji napięć w stosunkach międzynarodowych i bezpieczeństwie międzynarodowym, które mogą doprowadzić do nowego konfliktu w Europie. Artykuł analizuje i ocenia rosyjskie propozycje,stanowiska i podejmuje kwestię negocjacji między Rosją a USA, które toczyły się w tym zakresie. Artykuł podsumowuje fakty historyczne, które doprowadziły do dzisiejszej eskalacji napięć między Rosją, USA i Europą oraz podkreśla, że dialog wymaga dwóch stron chętnych do wzajemnego słuchania, zdolnych do rozumienia, które muszą podejść do niego bez uprzedzeń i hegemonicznej, neokolonialnej wyższości. Artykuł opiera się na założeniu, że architektura bezpieczeństwa dwudziestowiecznej Europy załamała się i zniknęła. Rosja przedstawia propozycje jej przedefiniowania, ale Zachód nie jest w stanie tego zrobić z powodu neokolonialnej wyższości i arogancji oraz odmawia dyskusji o tym, ślepo trzymając się status quo z czasów zimnej wojny. Dlatego nawet państwa członkowskie UE nie są w stanie stworzyć prawdziwej wspólnej polityki bezpieczeństwa. Ale Europa i świat potrzebują nowej architektury bezpieczeństwa.