(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2022)
Niniejszy artykuł obejmuje problematykę zagrożenia wewnętrznego w organizacji lotniczej, stwarzającego poważne wyzwanie i niebezpieczeństwo dla służb ochrony. Nawet tylko jedna osoba z dostępem do informacji poufnej, wiedzy specjalistycznej, poprzez wykorzystanie luki w zabezpieczeniach może w konsekwencji doprowadzić do wystąpienia zagrożenia dla funkcjonowania organizacji. Zagrożenia dla służb ochrony, które zapewniają bezpieczeństwo infrastrukturze krytycznej państwa, nieustannie zmieniają się w tej niekończącej się wojnie z terroryzmem. Środki zaradcze opracowane w celu zwalczania pojawiających sięniebezpieczeństw stają się przestarzałe wraz z powstawaniem nowych zagrożeń. Dlatego konieczne jest, aby praktycy z zakresu ochrony infrastruktury krytycznej wyprzedzali swoich wrogów, identyfikując potencjalne ryzykowne sytuacje. Punktem wyjścia w procedurze badawczej była dokonana przez autora analiza literatury przedmiotu. Ponadto nie bez znaczenia były zarówno prowadzone rozmowy z praktykami służb ochrony w organizacji lotniczej, jak i obserwacja w portach lotniczych, co pozwoliło autorowi sformułować cele badawcze. Celem artykułu jest opracowanie i przedstawienie zagrożenia wewnętrznego w organizacji lotniczej w postaci insidera. Została podjęta próba znalezienia odpowiedzi na problem badawczy określony w formie pytania: jaki charakter może przybrać zagrożenie wewnętrzne w postaci tzw. insidera w lotnictwie cywilnym? Z całą pewnością prezentowany artykuł nie wyczerpie w pełni charakteru zagrożenia wewnętrznego, jakim jest niewątpliwie insider, niemniej jest przyczynkiem do dalszego pogłębiania przedmiotowego zagadnienia.