(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2023)
Inteligentne miasta przyciągają turystów, inwestorów i przyszłych mieszkańców. Mają one wiele zalet, jednakże wdrażanie innowacyjnych rozwiązań napotyka też w nich na wiele barier, do których zaliczyć można między innymi mały poziom wykorzystania otwartych danych, brak planowania przestrzennego czy niewystarczające włączanie obywateli w zarządzanie miastem. Rozwój miast w kierunku smart city stale postępuje, co wynikać może z faktu, że koncepcja ta wychodzi naprzeciw ważnym problemom, z którymi boryka się współczesny świat, takimi jak na przykład rosnąca liczba ludności, zmiany klimatyczne czy niestabilny system gospodarczy. Sensem tych zmian jest wysoka jakość życia mieszkańców i możliwość realizacji ich bardzo różnorodnych potrzeb. Celem artykułu oraz problemem badawczym jest przybliżenie koncepcji smart city oraz zbadanie stopnia jej realizacji w obszarze jakości życia, w wybranych miastach w Polsce i Holandii. Wykorzystano metodę komparatystyczną, która polegała na porównaniu stolic państw, czyli Warszawy i Amsterdamu. Badania oparto także na przeglądzie literatury, dokumentów, stron internetowych i artykułów prasowych. Zastosowano również analizę treści o charakterze jakościowym.