(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie ram koncepcyjnych dla badania wpływu czwartej rewolucji przemysłowej na bezpieczeństwo państwa w kontekście sytuacji na rynku pracy, jak też ukazanie korzyści i zagrożeń związanych z postępującą cyfryzacją życia społecznego. W badaniu posłużono się jakościową metodą opisową opartą na krytycznej analizie literatury przedmiotu oraz analizie opublikowanych raportów badawczych. Dokonano także przeglądu zidentyfikowanych zagrożeń dla bezpieczeństwa państwa ze szczególnym uwzględnieniem obszaru rynku pracy. Analiza informacji zawartych w literaturze przedmiotu oraz raportach badawczych pozwoliła zidentyfikować wybrane korzyści oraz koszty związane z postępującymi procesami cyfryzacji automatyzacji i robotyzacji, a zarazem określić konsekwencje tych procesów dla bezpieczeństwa państwa w kontekście rynku pracy. Przybliżono aktualną, lecz słabo naukowo rozpoznaną tematykę przemysłu czwartej generacji i oddziaływania zmian w sferze produkcji na sferę stosunków społecznych. Procesy automatyzacji i robotyzacji wywierają znaczący wpływ na kształt i funkcjonowanie współczesnego państwa oraz jego zdolności do zapewniania szeroko rozumianego bezpieczeństwa. Dobrym przykładem tej sytuacji jest obszar bezpieczeństwa społecznego związany z funkcjonowaniem rynku pracy w odniesieniu zarówno do pracodawców, jak i pracowników. Wiedza z zakresu specyfiki zmian technologicznych oraz możliwych do wystąpienia problemów w zakresie bezpieczeństwa społecznego stanowi punkt wyjścia do opracowania skutecznych działań przezwyciężających te trudności. Prezentowane w artykule treści stanowią wkład do dyskursu dotyczącego zmian społecznych wywołanych postępującą automatyzacją i robotyzacją.