(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2024)
Działalność analityczno-informacyjna służb specjalnych, której efektem końcowym są informacje, analizy, raporty przygotowywane dla decydentów, jest tematem w Polsce mało znanym. Szczególnie ubogo przedstawiają się badania dotyczące informacji przygotowywanych przez służby realizujące zadania kontrwywiadowcze. Rzadko również podkreśla się fakt, że informacja kontrwywiadu, podobnie jak informacja wywiadu, stanowi istotny element zasilający proces decyzyjny realizowany przez ośrodki władzy w Polsce. Może być ona podstawą do budowania i realizacji kierunków polityki bezpieczeństwa państwa oraz ostrzegać przed zagrożeniami zewnętrznymi o charakterze wywiadowczym. Celem niniejsze go artykułu jest wskazanie zasad przygotowywania informacji kontrwywiadu oraz ich potencjalnej wartości dla procesu decyzyjnego. Postawiono hipotezę badawczą: informacja kontrwywiadu może być wartościowym elementem wpływającym na proces decyzyjny w obszarze bezpieczeństwa państwa. W artykule wykorzysta no metodę analizy raportów jawnych przygotowywanych przez ABW w latach 2010–2015. Ponadto przeprowadzono analizę systemową w kontekście ujmowania systemu politycznego III RP jako całości złożonej z elementów wzajemnie od siebie zależnych (ośrodek decyzyjny – służba kontrwywiadu).