(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2024)
Przedmiotem artykułu jest niemiecka polityka zagraniczna i bezpieczeństwa w obliczu rosyjskiej inwazji na Ukrainę w lutym 2022 r. Celem opracowania jest prześledzenie reakcji Niemiec na konflikt we wschodniej Europie, który stanowił zasadniczy impuls zapowiedzi rewolucyjnych zmian w niemieckiej polityce zagranicznej w reakcji na wyraźne pogorszenie się stanu bezpieczeństwa na kontynencie. Ów przełom – za sprawą słynnego przemówienia kanclerza Olafa Scholza trzy dni po rozpoczęciu rosyjskich działań zbrojnych – utrwalił się w szerokim odbiorze pod hasłem Zeitenwende. Jest on przedmiotem analizy w aspektach politycznym, militarnym i ekonomicznym. Omówiona została także uchwalona w czerwcu 2023 r. i uwzględniająca nowe realia środowiska bezpieczeństwa niemiecka Narodowa strategia bezpieczeństwa – pierwszy takiej rangi dokument w historii RFN. W niniejszym artykule została wykorzystana metoda badania dokumentów oraz literatury w językach niemieckim i polskim.