(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2013)
Autor artykułu podjął się próby analizy hipotetycznie silnego związku między państwem opiekuńczym a liberalnym egalitaryzmem. Dowodzi, że związek ten nie może być trwały, ponieważ liberalny egalitaryzm pozostaje w napięciu z państwem opiekuńczym, jako że liberalizm opiera się na bardziej egalitarystycznym pojęciu równości, niż czyni to państwo opiekuńcze. Jednakże teoria sprawiedliwości Rawlsa - najbardziej wpływowa teoria liberalnego egalitaryzmu -i państwo opiekuńcze opierają się na tym samym rozumieniu uniwersalnego obywatelstwa i dzielą podobny pogląd na produktywność. Te podobieństwa przybliżają liberalizm do państwa opiekuńczego. W efekcie związek między liberalizmem i państwem opiekuńczym jest napięty i złożony. Podjęta analiza prowadzi więc do dwóch głównych konkluzji. Po pierwsze, liberalni egalitaryści powinni propagować bardziej egalitarne instytucje niż państwo dobrobytu, promować sprawiedliwość rozdzielczą. Po drugie, liberalni egalitaryści podchodząc poważnie do realizowania ich egalitarystycznego ideału sprawiedliwości, powinni wyjść poza model Rawlsa, jako że jego teoria jest trudna do całkowitego oddzielenia od państwa opiekuńczego.