(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2022)
Propozycja wprowadzenia większościowego systemu wyborczego stała się jednym z ważniejszych elementów walki wyborczej w wyborach prezydenckich w Polsce 2015 r. Towarzyszył jej zarzut co do wpływu proporcjonalnej ordynacji wyborczej na upartyjnienie życia poli-tycznego w Polsce. Celem artykułu jest obalenie tego zarzutu i prezen-tacja słabości większościowych systemów wyborczych na podstawie doświadczeń brytyjskich. W artykule posłużono się metodą porównawczą, historyczną i analityczną, aby udowodnić słuszność tezy, że wpływ partii politycznych w systemie politycznym nie ulegnie zmniejszeniu po wpro wadzeniu większościowej ordynacji wyborczej. Problem badawczy stanową ponadto przyczyny i konsekwencje stosowania proporcjonalnej ordynacji wyborczej w Polsce w świetle tzw. kryzysu demokracji.