(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2022)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy w dobie kryzysów, cyfryzacji i mediatyzacji więzi społecznych wciąż aktualna jest idea solidarności międzypokoleniowej. Autorka prowokacyjnie podaje w wątpliwość przemyślenia dotyczące współodpowiedzialności społecznej za losy kolejnych generacji. Jednocześnie zastanawia się, jakie jest współczesne oblicze rodzinnych relacji interpersonalnych w społeczeństwie; dostrzega w nich zmiany, szanse i zagrożenia. Odkrywa dobre praktyki, w oparciu o które ludzie młodzi mogą promować solidarność międzypokoleniową na szczeblu lokalnym i regionalnym oraz przedstawia swój punkt widzenia w zakresie krzewienia efektywnych rozwiązań na rzecz wykorzystywania potencjału osób starszych.