(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2022)
Antagonizm Bydgoszczy i Torunia stanowi jeden z przykładów trwania sporu posiadającego wielowiekową historię. Pograniczne położenie oraz burzliwy rozwój gospodarczy miast regionu stanowią, w miar ę postępu współczesnych warunków politycznych oraz społeczno-gospodarczych, przyczyny podziałów, nietracących na aktualności. Dlatego historyczne związki obu miast, okoliczności ich powstania i rozwoju stanowią świadectwo niejednolitego charakteru wzajemnych relacji Bydgoszczy i Torunia. Jakkolwiek wiedza na temat genezy do dziś istniejącego antagonizmu bydgosko-toruńskiego posiada ważne znaczenie dla zrozumienia charakteru tego osobliwego sąsiedztwa, a dodatkowo stanowi istotny kapitał o znaczeniu poznawczym procesu kształtowania się aktualnych podziałów politycznych w regionie.