(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2016)
W artykule zostały przestawione nowe cechy terroryzmu w Donbasie, który ma poparcie Rosji w walce o wpływy na politykę Ukrainy. Organizacje terrorystyczne w Donbasie reprezentują specyficzne związki terytorialne. Wykorzystując pojęcie „państwo”, koncentrując się na wierze prawosławnej i idei „rosyjskiego świata”, mają na celu rozszerzenie własnego terytorium, zastraszanie i demoralizację Ukrainy oraz społeczności światowej. W ramach operacji antyterrorystycznej w Donbasie były przeprowadzone badania dynamiki zmian postaw Ukraińców do Rosji. W okresie 6 – 15 grudnia 2014 r. Kijowski Międzynarodowy Instytut Socjologii (KMIS) przeprowadził ogólne ukraińskie badanie opinii społecznej. Pogorszenie stosunku do Rosji jest obserwowane we wszystkich regionach Ukrainy. Jednocześnie w celach zbadania stosunku Rosjan do Ukrainy, Centrum Lewady w Rosji przeprowadziło badanie w Rosji w okresie 23 – 26 stycznia 2015 r. Celem drugiego badania było monitorowanie potrzeb mieszkańców Donbasu (obwodów Donieck i Ługańsk) w pomocy humanitarnej. Zostało ono przeprowadzone przez KMIS w sierpniu 2015 r. (autor artykułu był jednym z organizatorów badania). Sytuacja humanitarna w Donbasie w ciągu pół roku od grudnia 2014 r. do września 2015 r. pogorszyła się: wzrosła liczba respondentów oceniających warunki życia w swoich miejscach zamieszkania jako nie do zniesienia. Znacząca część badanych (15%) chciałaby opuścić miejsce zamieszkania w obwodach Donieck i Ługańsk, jednak nie mają takiej możliwości. Mimo dramatycznej sytuacji połowa mieszkańców Donbasu nastawiona jest optymistycznie, jednoczą się też, aby pomagać sobie nawzajem.