(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2019)
Przedmiotem artykułu jest współpraca handlowa między Wielką Brytanią i Kenią w kontekście wyjścia Zjednoczonego Królestwa z Unii Europejskiej. W artykule scharakteryzowano współpracę handlową Wielkiej Brytanii i Kenii oraz omówiono tendencje istniejące w zakresie tej współpracy w ostatnich latach. Przedstawiono główne zagrożenia dla tej współpracy jakie niesie za sobą Brexit, wskazano działania jakie muszą zrealizować państwa, aby przeciwdziałać negatywnym następstwom Brexitu oraz przedstawiono szanse jakie potencjalnie daje Brexit dla pszerzenia współpracy handlowej między państwami. Ponadto zarysowano zmianę klimatu politycznego jaka nastąpiła między państwami w ostatnich latach, co ma znaczny wpływ na realizację współpracy gospodarczej, w tym wymianę handlową. Celem artykułu jest przedstawienie i ocena wyzwań stojących przed państwami w kontekście Brexitu, które muszą one przezwyciężyć dla utrzymania i pogłębienia współpracy handlowej. Głównym problemem badawczym jest pytanie, czy Brexit spowoduje osłabnięcie czy dynamizację stosunków handlowych między Wielką Brytanią i Kenią? Główną tezą artykułu jest stwierdzenie, że Brexit powoduje dużą niepewność co do przyszłości współpracy handlowej między Wielką Brytanią i Kenią. Daje on jednak szansę na dynamizację tej współpracy, a Kenia może stać się modelowym partnerem dla Zjednoczonego Królestwa w ramach promowanej przez Londyn koncepcji „Global Britain”. Pozytywne tendencje rozwojowe Kenii sprawiają, że staje się ona coraz bardziej atrakcyjnym partnerem handlowym dla Wielkiej Brytanii. Kenia natomiast chce wykorzystać sytuację poszukiwania przez Zjednoczone Królestwo partnerów handlowych spoza Unii Europejskiej.