(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2020)
W tym artykule użyto przykładu Republicki Kirgiskiej dla analizy dwóch konkurencyjnych perspektyw na rolę Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej (EUG). Perspektywa realistów utrzymuje, że EUG jest narzędziem rosyjskiej hegemonii w regionie i jest raczej narzędziem politycznym niż gospodarczym, stworzonym, aby służyć rosyjskim interesom narodowym kosztem pozostałych członków EUG. Perspektywa instytucjonalizmu liberalnego, ukazuje sprawę odwrotnie, postrzega EUG jako regionalną organizację integracji gospodarczej, która jest korzystna dla wszystkich członków. Analizując przypadek kirgiski, jasne staje się, że jest zbyt wcześnie, żeby określić, która z dwóch wymienionych perspektyw jest prawidłowa, jako że dane wskazują obecnie na prawidłowość tych dwóch podejść.