(untitled) (Świat Idei i Polityki, 2020)
Tematem tego artyułu jest relacja jaka zachodzi pomiędzy demokracją a kulturą polityczną. Autorka skoncentrowała się głównie na praktykach demokratycznych w tureckiej kulturze demokratycznej. Jasne jest, że system polityczny łączy się z kulturą polityczną społeczeństw. Powstaje jednak pytanie w jaki sposób odróżnić kulturę polityczną od innych zjawisk? Celem tego artykułu jest wskazanie głównej roli jaką pełni kultura polityczna, która oddziałuje na różne poziomy tolerancji, zafuania interpersonalnego, itd., jak również odpowiada za adaptację instytucji demokratycznych do obecnego systemu politycznego. Główne problemy życia politycznego Turcji są podejmowane w tym artykule z perspektywy relacji jakie zachodzą pomiędzy kulturą polityczną a demokracją. Zaprezentowano koncepcje kultury politycznej, refleksje o wpływie czynników politycznych i gospodarczych, wpływie struktury społecznej, jak również wskazano kompleksowość relacji pomiędzy nimi. Stąd obserwuje się, że stabilna demokracja nie jest dziełem przypadku, ale rezultatem oddziaływania przywołanych czynników.