Patrząc diabłu w oczy: totalitaryzm i humanitarno-personalistyczna koncepcja życia społeczno-politycznego kardynała Stefana Wyszyńskiego (Świat Idei i Polityki, 2022)
Zasadniczym celem niniejszego artykułu jest ukazanie specyfiki teorii totalitaryzmu w kontekście humanitarno-personalistycznej koncepcji życia społeczno-politycznego Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Pozwala to na wgląd w naturę obydwu systemów totalitarnych – zarówno w istotę niemieckiego nazistowskiego hitleryzmu, jak też komunizmu. Ukazanie powyższych kwestii z punktu widzenia personalistycznej prakseologii chrześcijańskiej demaskuje ich bezprecedensowo zbrodnicze skłonności. W tym kontekście przedstawienie fundamentalnych zagadnień paradygmatu obu totalitaryzmów obnaża ich wynaturzoną specyfikę, jak też dekonspiruje ich antyludzki i antychrześcijański charakter. Pozwala to zatem odmitologizować zarówno ideologię komunizmu, jak też nazistowski narodowy socjalizm i ukazać obydwie koncepcje jako zwyrodniałe systemy zbrodni prowadzącej do zanegowania godności człowieka i – w konsekwencji – do zapaści cywilizacyjnej ludzkości. Co więcej, wiąże się to również z absolutnym sprzeciwem wobec częstych obecnie prób ich usprawiedliwiania, legitymizowania, a nawet uwierzytelnienia w oczach światowej opinii publicznej.