(De)konstrukcja ładu społecznego. Wpływ trendów społecznych w pandemii na bezpieczeństwo Polski (Świat Idei i Polityki, 2022)
Celem artykułu jest identyfikacja i charakterystyka kluczowych trendów społecznych, które będą kształtować otoczenie strategiczne i bezpieczeństwo Polski w ciągu najbliższych kilku dekad. Rozważania oparte są na wtórnych analizach materiałów zastanych. W tekście, na podstawie raportów badawczych i opracowań naukowych, wymieniono najważniejsze tendencje występujące we współczesnym społeczeństwie. Wybrane z nich zostały omówione i podparte danymi statystycznymi. Autorka przygląda się im z perspektywy lokalnej (polskiej), zarysowując szanse, wyzwania i zagrożenia, jakie niosą dla bezpieczeństwa Polski. Pandemie są jednymi z największych potencjalnie negatywnych globalnych ryzyk, szczególnie we współczesnym, wysoce zglobalizowanym świecie. Pomimo tego, iż globalna pandemia od dawna była przedmiotem ogólnych dyskusji jako hipotetyczne zagrożenie, nadeszła ona w momencie, w którym nie byliśmy na nią przygotowani. W sytuacji koronakryzysu trendy cywilizacyjne przybierają wyrazistszą postać, stają się dostępniejsze dla opisu i analizy. Zdiagnozowane trendy stanowią podstawę bezpieczeństwa i będą wielokrotnie testować „odporność” i zdolności adaptacyjne współczesnych społeczeństw oraz systemów bezpieczeństwa. Ich rozwój stworzy możliwości dla innowacji, ale także sprawi, iż będziemy musieli radzić sobie z zagrożeniami, jakie z nich wynikają, i przystosować się do nowych warunków.