Terror na torach. Studium przypadku terroryzmu południowomolukańskiego w Holandii 1975–1977 (Świat Idei i Polityki, 2022)
Artykuł omawia przypadki porwań pociągów w Holandii w latach 70. XX w. na tle szerszego zjawiska terroryzmu południowomolukańskiej diaspory. Stawia sobie za cel analizę przebiegu zamachów w celu ustalenia słabych i mocnych stron transportu kolejowego w kontekście zagrożenia terrorystycznego. Dla realizacji tego celu wykorzystana zostanie metoda analizy i krytyki piśmiennictwa i źródeł tj. relacji medialnych i opracowań naukowych. Hipotezą artykułu jest to, że pociąg jest dogodną sceną pozorowanej sytuacji zakładniczej.