Rozliczalność władzy politycznej jako element wzmocnienia demokracji i podwyższenia jej jakości: przykład Polski (Świat Idei i Polityki, 2023)
Celem artykułu jest wskazanie odpowiednich niezbędnych do wdrożenia w polskiej sferze politycznej mechanizmów rozliczalności, które odpowiadają zmianom cywilizacyjnym. Problem badawczy dotyczył rozważenia zasadności wdrożenia mechanizmów i narzędzi pełnej rozliczalności sfery politycznej, opierających się na elementach e-demokracji. Podstawową metodą była krytyczna analiza i przegląd literatury. W pierwszej części artykułu zaprezentowano wybrane problemy współczesnej demokracji. Natomiast w drugiej części przedstawiono propozycje mechanizmów i narzędzi wprowadzających w pełni zasadę rozliczalności władzy politycznej w Polsce. Jedną z przyczyn coraz mniejszego zaufania do demokracji oraz spadku jej jakości jest brak lub słabe mechanizmy rozliczalności władzy politycznej. Wyniki analizy naukowej wskazują, że proces wdrożenia zasady pełnej rozliczalności muszą poprzedzać dwa niezbędne działania. W pierwszej kolejności należy wdrożyć założenia koncepcji e-demokracji zaproponowanej przez Parlament Europejski, a następnie postanowienia ujęte w europejskim planie działania na rzecz demokracji. W celu wdrożenia pełnej rozliczalności należy wprowadzić klarowne kryteria porównywania, analizy, wyboru oraz egzekwowana sankcji politycznych.