National Geographic a globalna misja ochrony planety (Świat Idei i Polityki, 2023)
Artykuł prezentuje magazyn National Geographic jako element globalnej misji National Geographic Society. W obliczu degradacji środowiska naturalnego i ocieplenia klimatu misja ta – związana z ochroną planety – ma szczególne znaczenie, a liczne edycje międzynarodowe magazynu (w tym edycja polska) przyczyniać się mają do zwiększania świadomości i mobilizacji społeczeństw w różnych częściach świata. Postawiono następujące pytanie badawcze: Jakie tematy, związane z ochroną planety, podejmowane są najczęściej w polskiej edycji National Geographic? Zastosowano analizę zawartości mediów, która wykazała, że problemy środowiska naturalnego są najważniejszym elementem misji NGS związanej z ochroną planety, a najczęściej podejmowane tematy dotyczą konkretnych miejsc (nieco rzadziej konkretnych gatunków zwierząt), fascynujących (i problematycznych) z przyrodniczego punktu widzenia, a także problemów środowiska naturalnego w ujęciu globalnym. W wydaniach specjalnych magazyn ukazuje stan Ziemi, a problemy związane ze środowiskiem naturalnym (w tym ociepleniem klimatu) przedstawiane są w tonie alarmistycznym, sugerującym jednak możliwe działania w celu ochrony planety.