Proces kształtowania systemu antyterrorystycznego w Polsce w latach 1989–2016 (Świat Idei i Polityki, 2023)
Eskalacja oraz charakter zagrożenia terroryzmem zdeterminowały konieczność systemowego podejścia do jego zwalczania. Celem artykułu jest przedstawienie procesu kształtowania systemu antyterrorystycznego w Polsce w latach 1989–2016, z rysem historycznym rozwiązań istniejących w okresie Polski Ludowej. Ze względu na istotę zagadnień pokrewnych Autor przybliżył problematykę definiowania terroryzmu i charakteru zagrożenia terroryzmem wobec Polski. Problemy badawcze sformułowano w postaci pytań. Jak przebiegał proces kształtowania systemu antyterrorystycznego w Polsce w latach 1989–2016? Jakie rozwiązania instytucjonalno-prawne przyjęto w Polsce? Jakie czynniki zdeterminowały proces i formę przyjmowanych rozwiązań? Proces kształtowania systemu antyterrorystycznego w Polsce wiązał się z koniecznością wypracowywania nowatorskich rozwiązań organizacyjnych, szczególnie w zakresie prawa, koordynacji działań i wymiany informacji. Budowa systemowych rozwiązań, ich forma została zdeterminowana eskalacją zagrożenia terroryzmem w obszarze euroatlantyckim, zagrożeniami wobec Polski oraz włączeniem państwa w dynamiczne procesy integracji międzynarodowej, szczególnie w ramach Unii Europejskiej. Na rzecz weryfikacji przyjętego podejścia badawczego, posłużono się metodą analizy instytucjonalno-prawnej, analizy i krytyki piśmiennictwa oraz analizy wytworów.