Wymiary instytucjonalno-prawne w polityce cyberbezpieczeństwa państwa (Świat Idei i Polityki, 2024)
Celem artykułu jest identyfikacja najważniejszych wymiarów instytucjonalno-prawnych w polityce cyberbezpieczeństwa państwa. Wymiary te spowodowane są zwiększonym korzystaniem z zasobów cyfrowych. Sformułowany główny problem badawczy brzmi następująco: jakie wymiary instytucjonalno-prawne są najbardziej charakterystyczne w polityce cyberbezpieczeństwa państwa? Przyjęto następująco hipotezę główną: przypuszcza się, że najbardziej charakterystycznymi wymiarami instytucjonalno-prawnymi w polityce cyberbezpieczeństwa państwa są określone strategie i dyrektywy Unii Europejskiej, a także regulacje prawne związane z Kodeksem cywilnym. Decydujący wpływ na obecność tych wymiarów mają zagrożenia związane z cyberprzestępczością, gdyż to właśnie użytkownicy zasobów cyfrowych są głównie ofiarami wirusów i innego szkodliwego oprogramowania, oszustw internetowych oraz phishingu (wyłudzenia poufnych informacji). W publikacji wykorzystano kilka metod ba[1]dawczych, były to: analiza dokumentów źródłowych i literatury przedmiotu oraz metoda instytucjonalno-prawna.