Polityka inwestycyjna i pomocy rozwojowej Stanów Zjednoczonych wobec Kenii w drugiej dekadzie XXI w. (Świat Idei i Polityki, 2021)
Tematem artykułu jest polityka inwestycyjna i pomocy rozwojowej USA wobec Kenii w drugiej dekadzie XXI w. W pierwszej części artykułu omówiono inwestycje amerykańskich przedsiębiorstw w Kenii, a także programy rządów Kenii  i  USA  ukierunkowane  na  poprawę  warunków  inwestowania  w  tym  kraju.  W drugiej części omówiono wsparcie rozwojowe udzielone Kenii i jej mieszkańcom przez agencje rządowe USA. Główne pytanie badawcze dotyczy tego, czy poziom amerykańskiego wsparcia inwestycyjnego i rozwojowego był znaczący oraz jakie są  perspektywy  współpracy  w  tych  obszarach  w  przyszłości?  Główna  hipoteza  artykułu  zakłada,  że w  minionej  dekadzie  współpraca  inwestycyjna  i  rozwojowa  między  USA  a  Kenią  realizowana  była  na  stosunkowo  wysokim  poziomie,  ale  jej  możliwości  są  znacznie  większe.  W  najbliższych  latach  Kenia  może  wzmocnić pozycję jednego z najważniejszych partnerów gospodarczych USA w Afryce, m.in. w zakresie inwestycji i pomocy rozwojowej.