Материальная культура как объект протестного письма: политический контекст (Świat Idei i Polityki, 2014)
Obok klasycznego rozumienia procesu politycznego ujmowanego jako współdziałanie podmiotów politycznych w relacjach władczych, istnieje również rozumienie procesu politycznego jako tworzenie tekstu politycznego. W tym kontekście podmioty polityczne konkurują ze sobą o prawo do reprezentacji i rozpowszechnienia politycznego znaczenia. W sytuacji braku, bądź ograniczonej demokracji i nieobecności realnej konkurencji między podmiotami politycznymi w ramach instytucji formalnych, procespolityczny może nabierać charakteru nieformalnego. W takiej sytuacji nabiera on też pewnych szczególnych cech, czyli zdolności do aktualizowania się w chwilach transformacji ustrojowej, artykułowania w warunkach peryferyjności, anonimowego charakteru i alegoryczności. W artykule autor analizuje powyższe zjawiska w oparciu o gatunek listów protestacyjnych, które pojawiają się w warunkach miejskiej kultury materialnej.