Major issues of youth policy implementation in Kazakhstan (Świat Idei i Polityki, 2022)
W niniejszym artykule autorzy omawiają problemy realizacji polityki młodzieżowej w Republice Kazachstan. Głównymi czynnikami utrudniającymi realizację kazachskiej polityki młodzieżowej są: brak społeczno-politycznej ideologii, która mogłaby odgrywać podobną rolę co w swoim czasie ideologia komunistyczna w Związku Radzieckim lub liberalna demokracja w Stanach Zjednoczonych, oraz prymat tożsa-mości etnicznej i niska rola tożsamości obywatelskiej. System wartości tworzący wspólnotę nie jest wyłącznie kwestią społecznego konsensusu, ale powinien również emocjonalnie spajać młodzież, apelując także do irracjonalnej podstawy indywidualnej i masowej psychologii. Zasadniczo kazachską młodzież można stratyfi kować na zamożnych i potrzebujących wsparcia socjalnego. W niniejszym artykule wykorzystano metodę ana-lizy zawartości, zastosowane są również wyniki badań socjologicznych.