Kwestie gender w polityce edukacyjnej. Analiza programów polskich partii politycznych (Świat Idei i Polityki, 2022)
W niniejszym artykule analizie poddano stanowiska polskich partii politycznych wobec tematyki edukacyjnej i gender. Przeanalizowano wątek kwestii światopoglądowych wobec środowiska mniejszości seksualnych. Zamierzeniem badawczym było wykazanie, jak partie odnoszą się do tematyki gender, z czym ją utożsamiają i jakie zmiany proponują w kontekście polityki edukacyjnej. Zastosowana została analiza zastanych dokumentów (deklaracji, programów) oraz wypowiedzi poszczególnych polityków. Na podstawie prowadzonych badań wskazano na podział na lewicę i prawicę w kontekście kwestii światopoglądowych.