Kongres Kobiet Polskich jako przykład działalności na rzecz walki o prawa kobiet (Świat Idei i Polityki, 2018)
Rozważając kwestie związane z walką o prawa polityczne dla kobiet, nie można lekceważyć niektórych najważniejszych czynników, decydujących o poziomie uczestnictwa kobiet w życiu politycznym. Jeśli chodzi o dyskusję naukową na temat obecności kobiet w szeroko rozumianej polityce, najczęściej przywoływanymi faktorami wpływającymi na ten stan rzeczy są czynniki biologiczne, społeczne, ideologiczne, strukturalne, kulturowe, religijne czy ekonomiczne. Minęło 100 lat, a Polki, mimo iż stanowią nieco ponad połowę polskiego społeczeństwa, nadal mają niezbyt wielką reprezentację w parlamencie, w biznesie w wielu przypadkach ich pensje są niższe niż mężczyzn na podobnych stanowiskach, a rola kobiety w przestrzeni publicznej – ze szczególnym naciskiem na sferę polityczną – jest nadal niższa niż rola mężczyzny. Celem niniejszego tekstu jest analiza przesłanek utworzenia i funkcjonowania Kongresu Kobiet Polskich w ciągu ostatnich dziesięciu lat.