Europejski program w zakresie migracji – założenia i realizacja (Świat Idei i Polityki, 2019)
W połowie października 2019 roku Komisja Europejska przedstawiła sprawozdanie dotyczące realizacji działań w ramach „Europejskiego programu w zakresie migracji” z 2015 r. i wskazała na obszary wymagające dalszych działań związanych głównie z nielegalną migracją, przemytem migrantów i handlem ludźmi. KE podkreśliła, że Unia Europejska będzie w stanie skutecznie i humanitarnie walczyć z tymi problemami tylko wtedy, jeśli wszystkie państwa członkowskie wspólnie wezmą udział w tej walce. Nielegalna migracja stała się jednym z najważniejszych problemów UE już w latach 90. XX w., a wzrastająca liczba nielegalnych migrantów zwiększyła poczucie, że pojedyczne państwo nie jest w stanie kontrolować osób przybywających na jego terytorium (Boswell, 2003, ss. 618–620). Europejczycy przerazili się skalą migracji. Zaczęły narastać konflikty i antagonizmy między ludnością miejscową i szybko rosnącą liczbą migrantów. Celem artykułu jest analiza dotychczasowej realizacji postanowień  "Europejskiego programu z zakresu migracji” z 2015 roku.