Teoria cykli rządu Austrii (Świat Idei i Polityki, 2020)
Kiedy rząd odpowiadał za małą część gospodarki, autriacka teoria cykli gospodarczych (ABCT) była odpowiednia dla prywatnych przedsiębiorstw, które zawierały lwią część relacji biznesowych. Później w coraz większej ilości państw, udział gospodarki związanej z państwem wzrastał, a udział przedsiębiorstw prywatnych malał. Stąd nastał czas, aby zaprezentować nową koncepcję, czyli teorię cykli rządu Austrii (AGCT). Ten artykuł jest próbą ukazania tego właśnie fenomenu.