(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2021)
Chód jest jedną z najbardziej złożonych i najczęściej wykonywanych czynności przez człowieka. Cel pracybył dwojaki: analiza metody obliczania miar fraktalnych chodu, klasyfikacja z wykorzystaniem sztucznych siecineuronowych (ANN) i ich przydatność w codziennej praktyce klinicznej oraz ustalenie minimalnego zestawu parametrów odzwierciedlających z wystarczającą dokładnością kliniczną zmiany u chorych po udarze mózgu. Badania przeprowadzono na podstawie danych archiwalnych 50 zdrowych osób chodzących i 50 chorych po udarze mózgu. Wykazano, że mniejsza liczba parametrów (wymiar fraktalny, indeks Hursta) pozwala na lepszy opis chodu. ANN są w stanie dokonać automatycznej oceny jakościowej, a nie tylko ilościowej chodu.