(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2021)
W artykule przedstawiono zasadę działania blockchainu na podstawie Bitcoina oraz smart kontraktów Ethereum. Zostały omówione najistotniejsze zalety technologii blockchain. Zwrócono szczególną uwagę na transparentność, decentralizację oraz bezpieczeństwo proponowanego rozwiązania. Opisano szczegóły funkcjonalne oraz techniczne. Przedstawiono przykładowe zastosowanie blockchainu.