(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2021)
W artykule przedstawiono przykładową zdecentralizowaną aplikację wykorzystującą blockchain Ethereum. Aplikacja w sposób uproszczony symuluje działanie systemu zarządzającego łańcuchem dostaw, który do przechowywania danych produktu wykorzystuje smart kontrakty. Wskazano zalety wykorzystania technologii blockchain w podanym przypadku oraz zaproponowano możliwe scenariusze rozwoju aplikacji w przyszłości.