(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2020)
Celem badania jest stworzenie aplikacji wspomagającej prawidłowe żywienie koni na platformę Android. Aplikacja realizowana jest w środowisku Xamarin w programie Visual Studio z wykorzystaniem języka C#. Dane niezbędne do działania aplikacji magazynowane są w plikach XML. Model systemu ekspertowego został przygotowany w oparciu o drzewa decyzyjne, natomiast projekt aplikacji opisuje diagram przypadków użycia oraz diagram klas. System ekspertowy, który został zaimplementowany w aplikacji, wykorzystuje do wygenerowania diety bazę wiedzy pozyskaną od ekspertów oraz moduł wnioskujący. Aplikacja może służyć zarówno celom użytkowym, jak i edukacyjnym. Będzie użyteczna dla osób ze specjalistycznym doświadczeniem, jak i bez niego.