(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2019)
W artykule przedstawiono definicję grupy jednolitej zdefiniowanej w metodzie reprezentacji binarnych. Możliwość identyfikacji grupy jednolitej umożliwia konstrukcję uproszczonego zapisu logicznego w całościowym rozpatrywaniu układu kombinacji wielowejściowego układu kombinacyjnego. Metoda reprezentacji binarnych stanowi alternatywny sposób konstrukcji uproszczonego zapisu funkcji wyjściowej układu kombinacyjnego w odniesieniu do metody przekształceń formalnych, metody tablic Karnaugha czy metody Quine’a–McCluskeya.