(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2019)
Obecnie coraz częściej wykorzystuje się metody sztucznej inteligencji (AI) do budowania systemów ekspertowych, czy opartych na wiedzy. Jednakże, bardzo często podczas zajęć w szkole podstawowej i średniej podczas zajęć z programowania, lub ogólniej kształcenia myślenia komputacyjnego, uczniowie uczą się algorytmów rozwiązujących problemy w warunkach pewności. Wobec tego większość młodych ludzi nie ma okazji rozważania rozwiązań problemów w zakresie logiki rozmytej. Aby nauczyciele informatyki rozważali z uczniami metody sztucznej inteligencji, należy przygotować proste przykłady algorytmów AI. W artykule przedstawiono kilka prostych przykładów zbiorów i relacji rozmytych oraz prostego systemu wnioskującego zakodowanych w C++.