(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2018)
Medyczne bazy danych umożliwiają systematyczne gromadzenie, analizę i interpretację wyników badań klinicznych, stanowiąc uzupełnienie wiedzy, doświadczenia i intuicji wszystkich członków zespołu wielospecjalistycznego, w tym fizjoterapeutów. Promuje to twórcze dyskusje w zespole i sprzyja tworzeniu lokalnych autorytetów klinicznych, oszczędza czas i przyśpiesza rozwój praktyki klinicznej oraz badań. Bezpośrednią korzyścią dla pacjenta jest wybór najefektywniejszej z dostępnych terapii. Wpisuje się to czytelnie w paradygmat Medycyny Opartej na Faktach (ang. Evidence Based Medicine – EBM). Praktyczna implementacja takiego podejścia wymaga właściwego przygotowania kadr medycznych, zarówno w ramach kształcenia dyplomowego, jak i podyplomowego oraz dalszego nabywania doświadczenia w ramach praktyki klinicznej i samokształcenia. Internet w tym zakresie niweluje znaczenie odległości, a bariera językowa ma coraz mniejsze znaczenie.