(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2018)
Mobilna, efektywna, dokładna, szczególowa, wczesna i tania kliniczna analiza chodu ma kluczowy wpływ na planowanie,postęp i ocenę strategii i modeli rehabilitacji, jak również przedmiotów zaopatrzenia ortopedycznego. Nowe rodziny mobilnych rozwiązań do klinicznej analizy chodu mogą zapewnić wczesniejsze wykrywanie, dokładniejszą diagnostykęoraz efektywniejszą terapię deficytów chodu. Zdalna integracja ww. rozwiązań ze szpitalnym systemem informacyjnym może zapewnić lepszą i aktualniejszą wiedzę na potrzeby klinicznego podejmowania decyzji. Niniejszy artykuł stanowi przegląd urządzeń do pomiaru wybranych parametrów chodu, w zależności od poządanej dokładności.